nevin çobanoğlu Organik Tarım Teknikerleri Mesaj Sayısı: 3
|
ORGANİK TARIM NEDİR?
Üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir
Bir başka tanımla;
Organik Tarım, üretimde sentetik kimyasal üretim girdilerinin kullanımını ortadan kaldıran, bunun yerine ekim nöbeti, ürün artıkları, hayvan gübresi, yeşil gübre ve tarım dışı organik atıklar kullanılan; hastalık, zararlılar ve yabancı ot mücadelesinde biyolojik mücadele yöntemlerinin kullanıldığı, topraktaki organizma faaliyetlerinin ve toprak verimliliğin artırılmasına yönelik bir üretim sistemidir. Organik tarımda hedeflenen, doğal kaynakları koruyarak zararlı ve hastalıklardan arınmış insan ve hayvan gıdası üretmektir.
Organik Tarım, sürdürülebilir bir eko-sistem, güvenli gıda, sağlıklı beslenme, sosyal adalet ve hayvanlar için de daha iyi çevresel yaşam şartları ile sonuçlanan bir süreçler dizisine dayalı, bütünsel bir sistem yaklaşımıdır. Bu nedenle, organik üretim sadece belirli girdileri kapsayan veya dışlayan bir üretim sistemi olmanın ötesini ifade eder.
Organik tarımda, sentetik zirai ilaçlar ve gübreler ve tüm sentetik koruyucuların, genetik değişime uğratılmış organizmaların (GDO) ve ışınlama yöntemlerinin kullanımı yasaklanmıştır. Organik tarım standartlarına uygunluk, hileli uygulamalara karşı tüketiciyi korumak da dahil olmak üzere, denetim ve sertifikalama yoluyla güvence altına alınmaktadır.
GLOBALGAP NEDİR ?
1999 yılında Avrupalı büyük satış yapan kişi yada kuruluşların süpermarketlerin raflarına koydukları tarım ürünlerinin güvenli insan sağlığına zararlı olmadığından emin olmak için bir araya gelip kurdukları ve uygulamaya koydukları bir girişimdir. Günümüzde tüm dünyada geçerli olan global bir standart haline gelmiştir. Avrupa’daki büyük kişi yada kuruluşlar ve üreticilerin %70-80’i şu anda GLOBALGAP (EUREPGAP’e üye veya kayıtlıdır.
ÜRÜNÜZE YADA İŞLETMENİZE SERTIFIKA ALMADAN ONCE DOKUMANLARINIZI VE SERTIFIKA ALACAGINIZ ALANI HAZRLAMAK ÜZERE BİR DANIŞMANA IHTIYACINIZ VARDIR.
ORGANIK TARIM GLOBALGAP VE İYİ TARIM UYGULAMALARI DANISMANLIGI YAPILIR. tel: 0535 528 2306
|