Profesyonel Meslektaş Ağı
Forum --> Sorunlar Ve Öneriler --> İnşaat Teknikerlerine Uygulama Mühendisi Ünvanı Verilmesi
İnşaat Teknikerlerine Uygulama Mühendisi Ünvanı Verilmesi
30.03.2008 23:54:00

cengiz aykol
İnşaat Teknikerleri

Uygunsuz Mesaj Bildir

Merhaba Arkadaşlar,

1991 Yılında mezun oldum.Güneş tam tepedeyken,her yeri karanlık görecek kadar,işsizliği iliklerime kadar yaşadım.Öz güvenimi kaybetmemek ve kendimi geliştirmek için,elemana ihtiyacı olmayan bir şirkette üçretsiz bir yıl çizim yaptım.Yol parası ve yemek bana ait günde 16 saat olmak üzere.1992 de büyük ölçekli bir şirkette,üçretli şantiye hayatım başladı.Şatiyenin 1.5 km ötesindeki ilçeyi 15 gün,ilçenin bağlı olduğu ilide 2 ay sonra gece 2 den sonra görebildim.Günde 20 saat,hafta tatili olmadan,sabahları kahve yiyerek 8 ay,aylık 1 milyon liradan çalıştım.(amele yevmiyesi 50 bin lira) Askerliği aradan çıkartırsam her şeyin daha güzel olacağını düşündüm.Askerliğimide üçretsiz sigortasız,fakat hakkını vererek ,ödüllerle taktir belgeleriyle 19 ay yaptım.Asker dönüşü aynı şirketde çalışmaya başladım.Gece gündüz demeden hep çalıştım.Geceleri ateşler içinde uyanıp ertesi günün iş programını yaptım.Bazı geceler şirketin 14. katındaki lojmanından atlayıp stresden kurtulmak istedim.Stres deriz ya halbuki stresi hiç bilmezmişiz.Hastalıklarımı hep ayakta geçirdim.Patronların kulağına gitmesin istedim.Şirket için değil kendim için çalıştım.Benim altından kalkamayacağım iş olmamalıydı.başarmak için hep dua ettim.İki ayda birde olsa geceleri şehre gezmeye giderdim.Üzerimde çevrenin baskısını hissederdim.Yürürken tökezlerdim.Yürüyüşümle beraber espirilerimide kaybetmiştim.Bu işe senelerini vermiş bir çok insanla konuştum.İşten ayrıldım.Tekstil şirketinde işe başladım.Kalite kontrolcü olacaktım.Bir işin işciliğini bilmeden ustalığına soyunmamak lazım dediler,bel fıtığı oldum.Yağmurdan kaçarken doluya tutuldum şarkılarıyla 2 ay çalıştım.Önceki çalıştığım işe geri döndüm.Bir başka şehirdeki şantiyede işe başladım.Artık saha şefiydim.Teşekkür beklerken,bu şantiyede işinin hakkını veren yok cümlelerine muhatap oldum.O işde bitti başka bir şehirde başka bir şantiyeye gittim.Orasıda bitti Oradan başka bir şehir başka bir şantiye.Her şantiyede yeni bir mücadele,size yetki vermiyorlar,yetkiyi siz alıyorsunuz.Burada üst yapı sorumlusuydum.Her şantiyede olduğu gibi gündüzleri sahadaydık,akşamları metraj gibi hakediş gibi büro işleri,geceleride beton başında.1998 de bu şantiyedeyken evlendim.Düğünümde en çok takıyı şirket takmıştı.Şahısları adına patronlarımda takı taktılar.Yeni evli olmama rağmen eve gece 12 den önce hiç gitmedim.Pardon bir kere gitmiştim.Eşim misafir geleceğini söylemişti o gün saat 21 de gitmiştim,şirket 21.30 da araba gönderip beni geri çağırmıştı.Evliliğimizin ilk yılında hiç tatilim olmadı.Hatta bir pazar günü nüfus sayımı dolayısıyla sokağa çıkma yasağı vardı,o günde şirket jandarmadan izin almıştı biz yine çalışmıştık.Maaşım iyiydi(halen devam eden arkadaşlarım 2000$ alıyormuş)Hatta anlaşmamızda olmamasına rağmen ödediğim ev kirasını bana toplu olarak ödediler.Maaş dışında açıktan ödemelerin yanında seyehat gibi sağlık gibi yemek gibi birçok özel harcamalarımızda şirket tarafından karşılanıyordu.Bir gece evdeyken şirketten aradılar,yarın şu şehirde yeni bir şantiyede olacaksın dediler.Telefonu kapattırdım,elektrik su gibi faturaları ödedim,eşimi annesinin yanına bıraktım,evin taşınmasıyla babam ilgilendi,bende yeni şantiyeye gittim.Yeni iş 1000 konut teslim süresi 8 ay dı.Eşimin hamileliği problemliydi.Doktor bebeğinde problemli olacağını söylemişti.Bulunduğum yerde hastane yoktu.Sadece SSKnın dispanseri vardı.Evliliğimiz artık ayrı şehirlerde sürecekti.Günler geçiyordu.İş çok hızlıydı.Şantiyede 2 beton santralı vardı beton yetişmiyordu dışarıdan da beton alıyorduk.Denetimi Almanlar yapıyordu.Patronlar dahil bir çok yeni şeyler öğreniyorduk.Bu şantiyede makam mevki konusunda nerede olduğumu anlayamamıştım.Deneyimimi ve bilgisi benden az olmasına rağmen şefim bir mimardı.Yeniden başa dönmüştük.Sizin defalarca yaptığınız bir uygulama için Amerika’yı yeniden keşfediyorduk.Sizin geçtiginiz süreçten şefinizle beraber yeniden geçmeniz gerekiyordu.Yani deneyimi sizin yaşamanız yetmiyor,aynı deneyimi şefinizinde yaşaması gerekiyor.Üstelik ilk şantiyemde yaşadıklarımı baştan yaşıyorum,binanın tepesinden beni ıslıkla çağırıyor...Ailevi problemler yetmiyormuş gibi zaten kan beynime çıkmış.Neyse bayram yaklaşıyor,gerçi izin verip vermiyecekleri belli değil.Arefe günü 3 gün izin verdiklerini söylediler.Fakat para gelmemiş.Para geldi otobüs yok.3günüm yolda geçti.Eşimi annesinden aldım anneme bıraktım şirkete geri döndüm.Patronla konuşmak istiyorum.Beni memleketime yakın bir şantiyeye gönder diyeceğim.İşin ortasında canım cicimli konuşan patron burada beni görünce yolunu değiştiriyor…Ve işten ayrıldım.Eşim doğum yaptı.Bebeğin kanının değiştirilmesi gerekti,üniversite hastanesine sevk edildi.Yıllardır babamın emek verdiği hastane bize ambulans vermedi vs. vs.2001 den buyana hasbel kader bakkallık yapıyorum…Umarım yaşadıklarımdan faydalanırsınız.

“Tekniker ara elemandır”Türkiye’ye özgü bir yaklaşımdır.İnşaat Teknikerinin Avrupa’daki versiyonu “Uygulama Mühendisidir.”2 yıllık eğitim yüksek okullarının 4 yıla çıkartıldığı gibi meslek yüksek okullarıda 4 yıla çıkartılmalı ünvanlarıda arada kalmamalıdır.

11.04.2008 17:21:32

Hasan Öner ÇELİK
İnşaat Teknikerleri

Uygunsuz Mesaj Bildir
merhabalar yazınızı umudumun kalmadıgı dönemde okudum ve ben bu bölümü seçerken kimse bana bu bölümde ekmek var ama hayat yok diyemediler ve ben şuana 5 yıllık inşaat teknikeri ünvanı mezunu olarak askerlik hizmetimi yaptıktan sonra özgeçmişimle beraber ulaşmadıgım yer kalmadı.şuan antalyada bulunuyorum ve güzel ülkemin büyüklerine sesleniyorum ben inşaat programı okumuş biri olarak turizm otellerinde iş arıyorum. Allah sonumuzu hayır eylesin.
12.04.2008 01:17:29

cengiz aykol
İnşaat Teknikerleri

Uygunsuz Mesaj Bildir
Umutsuzluğa sakın kapılmayın.Mesleki eğitimde okul vize gibi birşey.Diploma o mesleği yapabileceğinize dair bir belge.İşi zaten iş yerinde öğreniyorsunuz.Her şeyden önce bir okul bitirmişsiniz.Öğrendiklerinizle kendi hayat denkleminizi kurunuz.Mücadeleden asla vazgeçmeyiniz.Belkide labirentdeki kapalı yollar sizi hakettiğiniz yerlere ***ürür.
06.05.2008 09:19:06

Gökhan Altun
İnşaat Teknikerleri

Uygunsuz Mesaj Bildir
Arkadaşlar. Kısaca ve öz tavsiyelerim olacak sizlere. Birincisi tekniker olarak kalırsanız, büyük olasılıkla inşaatın yükünü taşır ama karşılığını alamazsınız. İnşaatta hehangi bir konuda uzmanlaşıp o konuda iş ararsanız (ben her işi yaparım asla demeyin) o zaman hakkınızı almaya ve iş seçmeye başlarsınız. İlk tecrübe yıllarımda bana resmen örülmüş duvarın tuğlalarını saydırdılar. Sabır ettim, gocunmadım saydım. Yapılan işleri ben yapmaya kalksam nasıl yaparım diye düşünerek öğrendim. Kısaca şimdi büyük bir firmada Teknik ofis şefiyim. Yardımcılarımdan biri Boğaziçi mezunu İnş. Müh. Uygulamada ve bilgisayarda kendinizi geliştirin ve bakımlı olmaya dikkat edin. Hepinize başarılar dilerim...
19.06.2008 00:40:57

ayce ozcan
İnşaat Teknikerleri

Uygunsuz Mesaj Bildir
bende 2005 mezunuyum..sırketlerın yenı mezunlara sıcak bakmaması hep iş deneyımi aramaları( mın(3 yıl) ve yenı mezunlara sans tanımamaları yuzunden mezun olduktan sonra farklı sektorlerde calısmak zorunda kaldım va hayat benı bu yolda baska yonlere ıttı .uluslararası bır sırkette ıdarı mudurluge kadar yukseldım basarılı oldum.fakat teknıkerlık ıcımde bır heves olarak kaldı ısverenlerın bu kotu anlayısları ve polıtıkaları yuzunden hevesım cogu arkadasım gıbı kırıldı.araya zaman gırdı ve bıldıgım seylerıde unuttum autocad ıdestatık vs gıbı bır cok programda ıyıyken gerıde kaldım ve ozguvenımıde kaybettım.Teknıkerlık yapmak okudugum bolumle ılgılı bıseyler yapmak cok ıstıyorum .ne yazık ısverenler cok acımasız benım gıbı baska sektorlere kaymıs sans tanınmamıs suan evde ıs bekleyen bır suru teknıker var. ısverenler egıtım onemlıdır ama elemanı yetıstırmek daha onemlıdır daha cok verım alır daha fazla sey kazanırsınız.. tesekkurler
1234

© 2012 Meslekgrubu.com - Meslekler - İletişim - Yardım
Meslekgrubu.com'da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin sorumluluğu içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılğından Meslekgrubu.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Asılsız veya silinmesi gerekli ilanları bize bildiriniz