Profesyonel Meslektaş Ağı
Forum --> Başarı Hikayeleri --> Medya sektöründen genç ve başarılı bir girişimci : Aynur İŞCİ
Medya sektöründen genç ve başarılı bir girişimci : Aynur İŞCİ
07.03.2008 14:32:08

Aynur isci
Reklamcılar

Uygunsuz Mesaj Bildir
Medya sektöründen genç ve başarılı bir girişimci:

(Sanayi Dergisi  Kariyer.net  ile  yapılan Röportaj  Genel Yayın Koordinatörü AYNUR İŞCİ

1- Sizce şu an medya sektörü ne durumda? Şirketinizin sektör içinde konumu nedir?

Ülkemizde basını kısıtlayan şeyler yok, şu an İtalya´ da basın özgürlüğü yok. Berlusconi her şeye sansür koyuyor, çünkü medya´yı ele geçirmiş. Ama daha kötüsü bizim ülkemizde. Basın özgürlüğü var ama basın mensuplarının kafalarında yeterince özgürlük yok.

Siyasi iktidarla, çok sıkı ilişkiler nedeniyle yine gazetecinin veya bir dergi grubunun koymuş olduğu bir kısıtlama var. AB´ye girilirse Türk medya sektöründe, meslek açısından baktığımda Türk gazete ve dergileri AB üyesi gazetelerle ilgilenebilirler, daha global bakan olabilir. Farklı dillerde yayın olabilir. Bunların hepsi bir zenginliktir. İletişimin çok önemli olduğuna inanıyorum. Demokratik yaşam ve bunu gerçekten içine sindirebilme alışkanlığını bize kazandırabilmesi olacak.

Sanayi Dergimiz; yeni yılda Türkiye´nin yoğun gündemine rağmen küresel rekabet sahasında değişen oyunun kurallarına ve bu sahada başarıyla mücadele eden girişimci ve sektörlerimize dikkatinizi çekeceğiz. Şüphesiz bu durum rekabet sahasında oyunun kurallarının değişmesi demek.

2- Sektörün en önemli sorunu ne sizce?

Sektörün yönetim kademelerinde çok fazla kadın olmadığı için erkek arkadaşlarımızın zihinlerinde bazı şeyler eski kalıplarla oturmuş vaziyette. Bu yüzden, yönetim kademelerinde daha fazla kadın olması gerekiyor.

3- Şirketinizde kaç kişi çalışıyor?

Şirketimizde 4  kişi çalışıyor.

4-  Şirketinizin organizasyon yapısını anlatabilirmisiniz? Hangi departmanlarınız var? Ne gibi görevler yürütüyorsunuz?

Dergimiz İkitelli Organize Bölgesi sınırları dışında aklınıza gelen her bölgeye hizmet etmiş ve dağıtılmıştır. Gelecekte, bölgede bulunan kooperatiflerin tümünü ve esnafımızın üye olması en samimi dileğimizdir.  Doğruya ve gerçeğe taraf objektif ve ilkeli bir yayın politikası izleyecek olan SANAYİ  DERGİSİ; Aynı zamanda bölgemizin bir pazar olabilmesi, tanıtılması ve gelişmesine katkı sağlamayı da hedeflemektedir. Hiçbir zaman, kendi ön yargılarımızı habere taşımıyoruz. Yani haberde objektiflik, aslında heryerde olmalı.

• Haber Sayfalarında; Bölgemiz ticari yaşamındaki firmaların haberlerini,
  • Ürün Hizmet, Sektör ve Reklam Sayfalarında; sektörünüzün, firmanızın ve ürünlerinizin tanıtılması faaliyet ve etkinliklerinizi,
  • Söyleşi Sayfalarında; yerel yöneticilerimiz ile gündemdeki isimlerle sohbetleri,
  • Köşe Yazılarında;yöneticilerimizin ve esnafımızın görüş ve düşünceleri,
  • Bizim Çocuklarımız Sayfalarında; işletme sahibi ve yöneticilerimizi  iş, sosyal ve kültür sanat alanında başarılara imza atmış çocuklarımızın tanıtılması.
  • Rehber Sayfalarında; lüzumlu telefonları ve kooperatiflerimizde faaliyette bulunan işletmelerin bilgilerini bulabilirsiniz, aynı zamanda da İnternet´te de yayınlıyoruz. 
  • www.sanayidergisi.com.tr

5-  Uzun vadede şirket adına planlarınız neler?

Tirajımızı bir ara epey yükselttik, bir arada tiraj düşüklüğü yaşadık. Çünkü rakiplerimiz çok fazla müşterimize çok az fiyatlarla reklam teklifleri sunabiliyorlar. Reklamlarımızı çok arttırtık, onu söyleyebiliyorum şu ana kadar Ankara- Bursa- Hollanda olmak üzere bulunduğumuz kıyıdan açılmaya çalışıyoruz, tabii ki daha fazla yerlerde olmak amacımız. Geçen seneye oranla %60 oranında arttı, tabi tiraj konusunda da dediğim gibi, haksız rekabete uğradık. Rakiplerimizin sunduğu fiyatları biz sunamadık. Onun da nedeni biz hiç bir yerden destek ya da yardım almıyoruz. Kendi yağımızda kavruluyoruz, çok fazla ayağımızı yorganımıza göre uzatmak zorunda kaldığımız bir dönem yaşadık. Bizim, bilmem kaç sayfalık ekler, verebilecek durumumuz olmadı. Ama bunların hepsi önümüzdeki dönemde aşılacak.
    Müşteri de tüketicide gerçekten daha bilinçli bana göre bunun böyle olması daha güzel. Herkese yetecek kadar iş olduğuna inanıyor ve hakkı olanın kazanacağını düşünüyorum.              

6-  Şirketinizde çalışacak adaylarda ne gibi özellikler arıyorsunuz?

Reklamcılıkta başarılı olabilmek için sadece eğitim yetmemekte, bunun yanında;

• Özel bir kabiliyet,
  • Yaratıcılık,
  • Dikkatli bir kişilik,
  • Başka  konularda iyi kombinasyonlar kurabilen bir beyin,
  • İntizamlı,
  • Organize olabilen,
  • Detaylardaki farkı ve güzellikleri görebilen,
  • Çevresiyle ilgili,
  • Espritüel bir kişilik,
  • Estetik zevk, sanatsal bir bakış açısı,
  • Genel Kültür,
  • Vizyon ve
  • Tecrübe

Reklamcılık sadece meraklı, çevresindeki her şeyle ilgilenen,
bakmayan, gören kişilere göre bir meslektir.

7- İnsan kaynakları departmanınızın işleyişinden bahsedermisiniz? İşe alım, performans değerlendirme süreçleri nasıl işliyor?

Firmanın personel politikasını belirliyor, firmanın genel hedeflerine uyum sağlıyor.

• İşletmenin büyüme/ küçülme dönemlerinde çıkabilecek sorunlara stratejiler üretiyor, çözümler buluyor,
  • Firmanın personel kaynaklarını organize ediyor, eleman ihtiyaçlarını, uygun elemanları buluyor, iş görüşmelerini yapıyor,
  • Ücret, başarı, prim, prestij, statü, kariyer sistemlerini düzenliyor,
  • Çalışan personelin başarı ve başarısızlık kriterlerini belirliyor,
  •  Takım ruhu Toplam Kalite felsefelerini çalışanlar üzerinde bir yaşam biçimi haline getirmeye çalışıyor,

İşe alımlarımız ise;  bir ay zaman sürecinden sonra personelimizle çalışmaya başlıyoruz. performans değerlendirmeleri yapılmadan, işe uyumluluk, yetebilme kabiliyetleri göz önünde bulundurulması gereken önemli faktörlerden geçerek başlıyoruz.

8- Kuruluş yılınız, geçmiş deneyimleriniz ve başarılarınızdan bahseder misiniz?

28 Ağustos 1995´te Ay-Dem Reklam Ajansı olarak gazete ilan bürosu olarak faaliyetimize başladık.  1990- 1993 Yıllarında Sabah gazetesinde sayfa sekreteri olarak görev yaptıktan sonra kendi ofisimi kurdum. Tüm ekonomik zorlukları aşarak 14 yılı geride bıraktık ve 2002 yılında ise Sanayi Dergisini çıkarmaya başladım..

Her çalışmaya maddi bir karşılık olarak bakmamak gerektiğine inanıyorum, ben bunları değiştirmek için ne yapabilirim diyerek işin içine girmesi ve elinden geleni  yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Beraber çalıştığım kişilerin, her biri farklı bir özelliğe sahip. Herkes hakkını verdiğinde daha güzel oluyor. Kişilik özelliklerini tanıyorlar; hem kendilerini, hem ben kendilerini. Ekibim mutlu olmalı, takdir etmem gereken yerde ederim. Bunu bilmeliler. Bir kez hata yapabilirsiniz; İnsanız. İkinci kez onu düzeltirsiniz. Üçüncü kez ise hata yapma hakkınız ortadan kalkar.

Değişim, bana göre gelişim demektir; dünkü ben isem üzülüyorum, beraber çalıştığım insanlardan öğrendiklerimle kendimi geliştiriyorum. Herkes herkese bir kişi uzaklıkta. Bir kişi tanıyorsunuz, o sizi başkasına taşıyor. Amacım rekabet etmek değil, daha iyi nasıl olabilirim, farkı nasıl yaratabilirim düşüncelerine değer veriyorum. İşimi çok severek yapıyorum, çevrem çok özveride bulunduğumu söylüyor. Bazen kendimi sorguluyorum. Ama herkes yaptıklarımla daha mutlu olduğumu, yorgunluğumu işimi iyi yaparak attığımı görüyor.

Geriye dönüp, 14 yıllık iş deneyimimdeki yazılarıma, notlarıma baktığımda gördüğüm, her zaman bir koltukta birçok karpuz taşımaya alışık olduğumdu. Bu benim yaşam biçimim. Çok kolay değil ama çok keyifli.. Ben her şeye zaman ayırmaya çalışıyorum, Spor yapıyorum,  son dönemde yoğunluk yüzünden aksadı, arkadaşlarıma zaman ayırırım ve onlarla yemeğe çıkarım. Çok fazla tatil yapamıyorum, artık bunada alıştım. sinemaya, konsere gitmeye çalışırım. Hayatın içinde yaşamak zorundasınız. Dolayısıyla ben sosyal bağlarımı kaybetmemeye çalışıyorum. Kimi zaman zor oluyor, kimi zaman daha rahat oluyor, ama mutlaka oluyor. İçimde keşke yapsaydım dediğim bir şey de yok, şu an mesleğimde olunabilecek yerdeyim .

Aynur İŞCİ
Genel Yayın Koordinatörü

© 2012 Meslekgrubu.com - Meslekler - İletişim - Yardım
Meslekgrubu.com'da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin sorumluluğu içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılğından Meslekgrubu.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Asılsız veya silinmesi gerekli ilanları bize bildiriniz